Information

ur kommer man till Öregrund? Det enklaste är förstås att ta bilen. Bor man t ex i Stockholm är bästa och snabbaste vägen via Uppsala, och det är då lite över två timmars bilresa. 

Om man inte har tillgång till bil kan man ta tåg från Stockholm till Uppsala och sedan buss 811 till Öregrund. Billigare, snabbare och enklare är att ta buss 639 från Roslagsbussarnas avgångsplats vid Tekniska Högskolan. Har man SL-kort är detta giltigt till länsgränsen strax norr om Hallstavik och man behöver då bara betala avgift för färden Hallstavik – Öregrund.


Vill man stanna några dagar i Öregrund finns det flera möjligheter till logi. Det finns två hotell, Strandhotellet och Hotell Floras Trädgård, samt två vandrarhem, Ankargården och Epokgården, samtliga centralt. Turistbyrån kan här ge närmare uppgifter, så också om stuguthyrning etc.

Campingplatser med husvagnsparkering finns i Öregrund vid Sunnanöbadet och på Gräsö vid Gräsöbadet. Fina badplatser finns vid Tallparken med dess storslagna utsikt över havet, vid den idylliska Sunnanöfjärden och därtill finns det populära Gräsöbadet. Gästhamn finns i själva hamnen med 80 förtöjningsplatser. Grepen Marin ligger lite utanför själva stadskärnan och erbjuder 15 - 25 platser.

Evenemang: Varje vecka under säsongen anordnas Öregrundsmåndag vid fyrskeppsmonumentet, då såväl välkända artister som lokala förmågor underhåller. Ingen avgift. Till sommarens evenemang hör midsommarfirandet på  Hembygdsgården med dans kring midsommarstången. Fiskarfesten i början på juli med sitt rekordlånga smörgåsbord har arrangerats många år, men arrangörerna har stött på problem och framtiden är oviss. Roslagsloppet i slutet av juli brukar bli något av en folkfest och det kommer då också många knallar med sina stånd till staden.

Vid badortsdagarna i slutet av augusti firas minnet av badortstiden. Då vimlar det av damer i fantastiska hattar och herrar med spatserkäpp, det är dräktparad och hattparad och morgondopp i baddräkter från anno dazumal (bilden). Det är en trevlig och högst sevärd familjefest.

Varje sommar brukar det anordnas utflykter i skärgården med båt. Här ger turistbyrån information. Två gånger i veckan kan man göra en dagsutflykt på egen hand till Eckerö på Åland  med buss och färja. Våren 2007 kostade det 60 kr för buss och båt tur och retur. en billig utlandsresa och ett fantastiskt smörgåsbord ombord.

Vid månadsskiftet september-oktober är det dags för den stora höstmarknaden, en klassisk marknad med massor av stånd och knallar.

Stadsvandring anordnas varje tisdag under säsongen. Samling vid kyrkporten kl 18.30. Avgift 40 kr för vuxna, fritt för barn. 

Turistbyrån i Öregrund håller öppet 1 juni till början av september måndag-fredag 10 - 18, lördag - söndag 10 - 15. Telefon 0173-305 55. I övrigt hänvisas till kommunens turistkontor i Östhammar, tel 0173-178 50, epost turism@osthammar.net.