Marika Stiernstedt och Lubbe Nordström

örfattarparet Lubbe Nordström och Marika Stiernstedt skrev första gången in sig i badgästliggaren 1920 och kom sedan sommar efter sommar att återvända till Öregrund. De blev snart något av ett begrepp i Öregrund och allmänt sades det att sommaren började när de flyttade in.
Marika hade planer på att permanent bosätta sig i Öregrund och köpte på trettiotalet ett hus vid Hamngatan. På grund av ohälsa sålde hon dock det 1953, året före det hon dog. Då hade Lubbe varit död i 12 år.
Friherrinnan Marika Stiernstedt var dotter till en svensk general och en polsk grevinna och var i början av 1900-talet gift med flygbaronen Carl Cederström, och fick med honom dottern Lena Cederström, som blev en talangfull Dramatenskådespelerska. 1909 gifte hon sig med Lubbe, men även det äktenskapet slutade med skilsmässa sedan denne funnit behag i en receptionist på Öregrunds stadshotell.
Marika Stiernstedt skrev närmare tjugo romaner och var en välkänd författarinna och en tid också Svenska Författarföreningens ordförande.
Ludvig Nordström slog igenom med några novellsamlingar i vilka han skildrade hemstaden Härnösand. Mest känd blev han genom sina reportageböcker, bl a om livet ombord på fyrskeppen och Lort-Sverige, som även blev en mycket omdebatterad radioserie vid slutet av 1930-talet.
Ingen av dem kom att skriva någon bok om Öregrund. Nordström berättar dock en dråplig skröna från Gräsö i sin bok Sjörövarfinal och om den dramatiska Örskärsolyckan i novellen Julens paradox.

Satte sin prägel på badortslivet

Båda kom att sätta sin prägel på badortslivet. De brukade bl a medverka vid Baderskornas fest och var det någon annan högtidlighet, så var det alltid Lubbe som förde ordet.
En medarbetare i tidningen Vi besökte Öregrund på Allhelgonadagen 1954, den dag då Marika begravdes på Vikens kyrkogård. Här några citat ur artikeln:
”Uppför den där backen stretade Marika Stiernstedt varje dag”, säger han. ”Hon gick alltid i schalett och stödde sig på en käpp eller ett solparasoll. Hon hade alltid brått, all tid planerad långt i förväg. Men hon verkade aldrig jäktad.
Hon gav sig alltid tid att tala med den hon träffade. Somliga blev nog stela och tillknäppta för att hon var berömd och friherrinna. Men det behövdes inte. Ty själv var hon enkel och vänlig. Det var en fin människa.”

Köpte hus i Öregrund

En period efter skilsmässan undvek hon Öregrund. Men efter några år återkom hon. Köpte sig ett hus, tillbragte sommar efter sommar i Öregrund. Många av hennes böcker har tillkommit här.
Innan Marika Stiernstedt bröt upp på allvar samlade hon alla som hon haft att göra med i  Öregrund till vad hon kallade ett gammaldags kaffekalas på Stadshotellet i festvåningen, där många av Ludvig Nordströms akvareller prydde väggarna.
Över hundra personer deltog i festen. Stadsfullmäktiges ordförande sade i sitt tal att en epok upphörde när den lilla damen i schalett och parasoll inte längre skulle synas på stadens gator. Lena Cederström läste ur sin mors noveller.
Marika Stiernstedt uppmanade källarmästaren att läsa hennes bok Spegling i en skärva, som hon menade var hennes bästa bok.