Postmästaren och lektorn


ostmästare Fredrik August Ekström och lektor Pelle Ödman var båda välkända profiler under badortstiden.
Fredrik August Ekström sägs ha varit mannen som styrde och ställde i Öregrund på den tiden. Han var en mångsidigt begåvad man som provat på många yrkesroller, Han studerade först teckning, blev sedan orgelbyggarlärling, övergick till affärslivet, blev bokhållare, utbildade sig till folkskollärare och tog då också organistexamen. (Bilden: Postmästare Ekström).
Ekström) var sedan under många år folkskollärare, utgav en tidning för folkskolan, och ivrade för att skolbarnen skulle lära sig odlandets glädje. Han gav också ut en trädgårdsbok, och fick statligt stipendium för att resa bl a till Tyskland för att studera trädgårdar. Ekström belön
ades med flera kungliga medaljer för sina insatser när det gällde trädgårdskonsten. Det kan också nämnas att han anlade parker i flera svenska städer.
Han övergick sedan till postverket och blev 1881 postmästare i Öregrund. I Öregrund ritade och anlade han den nya begravningsplatsen, och skrev själv och tonsatte den koral som sjöngs vid invigningen.
"Postmästaren" skymtar i alla tänkbara sammanhang i Öregrund på den tiden. Det var också han som anlade badortsparken, en parkexperts skapelse, som i dag bara är en bedrövlig skugga av vad den en gång var.
Han var en verklig kraftkarl och lät inte pensionera sig från postmästartjänsten förrän vid 80 års ålder.
Sedan till Pelle Ödman, "den gamle lektorn".

Ödmans skildringar lockade många sommargäster till staden

Det har bott flera författare i Öregrund som sommargäster, men ingen av dem har skrivit så förälskat om staden som Ödman. Hans skildringar av staden bidrog säkert till att locka många sommargäster.
Han var dalslänning, född 1856, och under sina studier i Uppsala blev han känd som vissångare och tenor. Som medlem av Orphei drängar var han med på sällskapets första turné till Paris.
Ödman studerade språk i England, blev filosofi doktor och lektor, först i Härnösand och sedan i Gävle.
Ödman var en av Öregrunds första sommargäster och besökte staden år efter år.
Han var en flitig författare och skrev bl a många reseskildringar. Bland dem finns ett par berättelser om Öregrund under kurortstiden - och om kungabesöket - som nog tillhör det bästa som skrivits om staden. Ödman skrev också resebrev till Gefleposten om sina upplevelser i Öregrund och han är en nästan outtömlig källa för den som vill veta mer om hur det var i Öregrund på den tiden.
Under badsäsongen höll han ibland uppläsningsaftnar med sånginslag - han sägs ha varit en fängslande talare och utomordentlig sångare.
Ödman blev en populär profil i staden, och vid hans 60-årsdag uppvaktade öregrund
sborna med en regatta med eklärerade båtar.
N P Ödman avled 1905 och ligger begravd på Solna kyrkogård vid Stockholm. Över hans grav reser sig en fyra meter hög minnessten.