Stadshotellet

 

tadshotellet kom till 1886 som en verklig storsatsning av Öregrunds stad. Det hade 19 rum med uppvärmning och och sex sommarrum, tre matsalar och festvåning. Hotellet arrenderades ut i treårsperioder till någon krögare och år 1900 var arrendet 2 500 kr per år. Krögaren brukade också arrendera badkaféet Hasselbacken, som då fungerade som filial till Stadshotellet och därmed också hade spriträttigheter.
I matsalen serverades dagligen kaffefrukost, middag med smörgåsbord och tre rätter samt tesupé. Vid förrförra sekelskiftet kostade allt detta två kronor. Ville man ha helinackordering med mat och logi blev det 3:50.
Badsocietetens danstillställningar ägde rum i festvåningen ända till dess societetshuset kom till. Detta var ingen lyckad lösning, för lokalen var dels i minsta laget, dels stördes hotellgästerna av musiken.

Stadshotellet blev snart känt för sin goda mat. I Östhammars Tidning 1927 berättar en besökare:
"En resa till Öregrund är nog lika med en resa till Stadshotellet. Eftersom vi nu kommit att tala om hotellet frapperas man i första hand av de trevliga matsalarna och av smörgåsbordet med ett tjugotal läckra rätter, låt oss nämna färsk potatis, ål, lax, hummer, sill för att nu inte tala om den förtjusande osten och man lägger vidare märke till hur smakfullt allt är upplagt på silverfat och man lägger vidare märke till med vilken förekommande artighet serveringen sker."
Det fanns också ett annat gediget matställe, nämligen Strandpaviljongen vid Tullbacken. Strandpaviljongen öppnades i mitten av 1890-talet. Serveringen ägde rum på en stor glasveranda och gästerna hade utsikt över farleden.
Eftersom man svärmade för vikingar på den tiden pryddes taket av en jätteskylt i form av ett vikingaskepp.
Stadshotellet revs 1967. Virket var då fortfarande friskt, men det hade uppstått problem med lönsamheten under de långa vintrarna i ett tämligen folktomt Öregrund. I stället uppfördes en modern byggnad med apotek och vårdcentral.
Det gamla badkaféet förvandlades så småningom till en modern restaurang, som länge kom att utgöra stadens nöjescentrum. Den gamla idylliska uteserveringen med sina bersåer och musikpaviljong bokstavligen talat utplånades. När de många nya krogarna kom till vid hamnen kom Hasselbacken att hamna lite avsides och blev diskotek. 2006 såldes Hasselbacken och året därpå uppfördes hyreshus på tomten.
Stadshotellet kom ju till för att kunna erbjuda kräsna badgäster ett ståndsmässigt logi. Det fanns dock också ett pensionat i staden under badortstiden, nämligen pensionat Elna Nilsson, som låg mitt emot Hasselbacken. Där ligger i dag Strandhotellet.