Badortsliv

 

e flesta badgästerna kom med båt. Öregrund hade ju goda båtförbindelser med Stockholm och norrlandsstäderna. Många badgäster kom därför från Gävle och Stockholm, men när det blev bussförbindelse med Uppsala på tjugotalet så kom också många badgäster därifrån.
Badkamrern ordnade med logi. De flesta Öregrundsborna flyttade på sommaren till något uthus och hyrde ut rum eller stugor. Det var ganska billigt att hyra. Så sent som 1936 var hyran för ett möblerat rum jämte städning bara 10 - 15 kr per vecka och lägenheter om 1  - 4 rum jämte kök 150 - 400 kronor för hela säsongen.
Det var ofta hela familjer som kom och många stannade hela säsongen. Rumsuthyrningen blev därför en god extrainkomst för Öregrundsborna.
Vad gjorde då badgästerna? Man tog det lugnt. I I Badanstaltens prospekt hette det: "Societetslivet i Öregrund är enkelt och mera lagt åt utflykter, fiske, segelturer och lövskrindor eller ock åt en stilla tillbakadragenhet än åt ett modernt jäktande sällskapsliv."
Kanske man började dagen med att promenera till societetshuset. Där slog man sig ner i tidningsrummet, bläddrade i någon av dagstidningarna eller i Strix eller Hvar 8:de dag, roade sig kanske sedan med något sällskapsspel eller lyssnade på pianoklink.Sedan slog man sig kanske ned på någon parkbänk och såg ut över farleden eller kanske gick till krocketbanan bredvid Societetshuset.
Kanske det var en sådan dag som man roade sig med en utflykt. Kanske man hade slagit sig ihop med någon annan familj och hyrt en lövad skrinda, kanske skulle rulla iväg mot Forsmark eller Sunnanö till dragspelets toner?
Det fanns många utflyktsmål. Gräsö med Djurstens gamla fyr, kanske ända bort till Örskär. Sjön lockade förstås också. Lotsarna gjorde sig en liten extraförtjänst med att ordna sjöturer. Ibland slog sig flera familjer samman och hyrde den lilla ångslupen Måsen för en riktig skärgårdstur. En del ungdomar hade tagit med sig sina kanoter. De höll gärna till vid Hummelfjärden.
Det var i början av 1900-talet som cykeln slog igenom. I Östhammars Tidning kunde man få läsa om att en hel grupp av badgästdamer hade kommit cyklande från Öregrund och att de inte visade någon trötthet trots den långa resan.
Tennis var populärt. I början ordnade man tennismatcher på Hamntorget, men sedan blev det vanligt att spela på Långgatan. Då sade man till hos badkamrern, som såg till att en bit av gatan reserverades för spelet. Ja, tennis blev så populärt att Badanstalten vädrade en extrainkomst och anlade en stor tennisbana vid kyrkan. Man slösade dock inte med pengarna och köpte dyra tennisnät. Det fanns ju fiskare, som var duktiga på att knyta nät...
Så var det kafferepen förstås. Det har väl aldrig ordnats så många kafferep i Öregrund som på badortstiden. Man kunde ju också dricka kaffe eller smutta på punsch på badkaféet. Där satt man i en berså inte långt från den porlande fontänen. Varje eftermiddag konserterade den musikkvartett, som badstyrelsen kontrakterat.

Solnedgång i havet


På kvällarna samlades många badgäster på Societetshusets veranda. Det var damer i fotsida klänningar och fantastiska hattar, herrar i halmhattar och hög stärkkrage. De satt där och väntade på det stora miraklet, solnedgången i Öregrund. Staden är ju den enda bebodda plats på östkusten där man under några veckor på sommaren kan så se solen sjunka i havet.
Två gånger i veckan var det dans på Societetshuset, men badgästernas Kommitté för Nytta och Nöje såg till att det blev mera underhållning än så. Ofta var det kvällsunderhållning, där kända artister från badsocieteten underhöll, kanske Storljugarern Calle Möller berättade sina skrönor eller lektor Pelle Ödman höll någon av sina populära föreläsningar.
Badgästerna trivdes. Många kom tillbaka år efter år och en del blev till och med så förtjusta i staden att de skaffade sig egna sommarvillor. Man kan se ett par kvarter sådana villor bakom societetshuset - Göranssonska villan. Poppelgården och Bergenstiernska villan, alla med välbevarad snickarglädje från förrförra sekelskiftet.
Badortsepoken satte Öregrund på kartan som turistmål och än i dag vimlar det av turister och sommargäster på stadens gator sommartid