Öregrundsguiderna

regrundsguiderna är en sammanslutning som i många år anordnat  stadsvandringar. Varje tisdagskväll under sommarsäsongen visas turister och andra intresserade runt i staden och det berättas om dess märkligheter. Därtill sker gruppvisningar i samband med besök av turistbussar, större familjefester o d. 

De första stadsvandringarna ordnades i början på 1990-talet och under de gångna åren har Öregrundsguiderna visat tusentals  främlingar runt i den lilla Roslagsstaden och vandringarna har blivit mycket populära.

Stadsvandringarna brukar inledas vid kyrkporten. Guiden berättar om stadens dramatiska historia, visar kyrkan och vid den följande promenaden genom staden berättas det om stadsbränder, rysshärjningen, mirakeldoktorn Westerlund, om den gamla gästgivargården, badortstiden och om hamnen och stadens  sjöfartstraditioner. Vandringen avslutas sedan vid hembygdsgården. (Bilden: Guiden berättar om mirakeldoktorn).

Då stadsvandringarna sker på Öregrundsguidernas initiativ utan vare sig ekonomiskt stöd av kommunen eller från annat håll har det blivit nödvändigt att ta ut en mindre deltagaravgift.

Upplev nutidens och svunna dagars Öregrund tillsammans med en kunnig guide. Guidade turer anordnas även på beställning: Information: Beatrice Ramsten, 0173-301 43 eller Öregrunds turistbyrå, 0173-305 55.