Styr norrut i sommar

arför inte styra norrut i sommar? De båda småstäderna Öregrund och Östhammar är populära färdmål för båtfolk, som kommer både norrifrån och från Stockholms skärgård. Här är ett genuint stycke Roslagen som bevarat mycket av sin gamla charm.
I Öregrunds skärgård är båtlivet inte lika hektiskt som söderut, sommarstugorna är färre och det lätt att hitta sin egen hamnvik. Öregrunds skärgård bjuder på lummig innerskärgård, mellanskärgård med stora fjärdar och öar och en utskärgård som kan betecknas som en vildmark i havet.
Det är ingen konst att ta sig dit - bara följa sjökortet. Kommer man från Stockholm följer man Furusundsleden upp mot Arholma till den idylliska Väddö kanal.
När vi passerar svängbron vid Bagghus är vi inne i en skyddad idyll, där vattnet ligger nästan spegelblankt mellan de höga kanalbankarna.
Väddö kanal hjälper båtfararen förbi ett bra stycke vresigt Ålands hav. Från Simpnäsklubb till Svartklubben vräker det öppna havet på mot en öppen kust utan skyddande öar. Kanalen byggdes mellan 1820 och 1832 just för att erbjuda sjöfarten en skyddad inomskärsled.

Sevärt sjöfartsmuseum


Det finns inga slussar eller andra besvärligheter i Väddö kanal utan det är bara att sakta glida fram mellan strändernas lummiga träd. I Elmsta finns en intressant sevärdhet för båtfolk, nämligen Roslagens Sjöminnesförenings museum i Kaplansgården. Här finns gamla ångmaskiner, skeppsmodeller och massor av minnen från bondeseglationens tid..
Efter den långa och smala Ortalaviken öppnar sig den vida Singöfjärden.
Om man så vill kan man lägga till vid Grisslehamns gästhamn och titta på Engströmsmuseet. Här bodde Albert Engström en gång När han inte gjorde skämtteckningar eller skrev om kluriga rospiggar brukade han göra kanotturer i skärgården. Hans gamla ateljé finns också. 
Från Grisslehamn går kortaste färjeleden över till Eckerö på Åland. 
Vill Du inte ta Dig över till öriket på egen köl kan det nämnas att färjebiljetten är billig, smörgåsbordet topp och ett man kan göra en tur fram och tillbaka på samma dag. 

Öregrunds skärgård


Vi har nu nått Öregrunds skärgård. En rad stora öar fungerar som vågbrytare mot Ålands hav. Det är Singö, scouternas Vässarö, Sladdarön, Gräsö och Örskär.
Vi styr nu längs den gamla Norrleden. Ända in i vårt århundrade gick nästan all trafik på Norrland och Nordfinland längs norrleden. Här har seglat Hansakoggar, Öregrundsskutor med tunga järnlaster och ståtliga fullriggare med trälaster, destinerade till hamnar i fjärran länder..
Ute på Singöfjärden delar sig leden. En farled följer fastlandet mot hamnarna Herräng, Hallstavik och Hargshamn. Man kan också tvära över fjärden och gå mot Östhammar.

Vid sundet mellan Vässarö och Singö ser vi havet. Här syns Skogsskär som en kullrig skogssilhuett ute till havs. Mellan Skogsskär och grannön Garpen finns ett smalt sund som kan ge ett skyddat ankarläge.

Havet skymtar


Från bergknallen på Garpen kan man har man en fantastisk utsikt mot Understens fyr, som är Sveriges näst högsta med en höjd av 48 m ö h. Vid god sikt lär man också kunna se fyren Märket, som står på själva riksgränsen mellan Finland och Sverige.
När vi fortsätter farleden upp mot Öregrund siktar vi en annan märklig fyr, en lanternin högst upp på en fackverkskonstruktion av järn. Det är Tolvöregrund och järnkonstruktionen var en gång fyrutkiken i Öregrund.
På andra sidan Tolvöregrund, mitt emot fyren, finns en liten flad som ofta brukar användas som natthamn. Bortom Tolvöregrund, på Söderön, ligger Sundsveden, en turistanläggning med butik och servering.
Vi passerar sedan Alnön - öarna och sunden där är ofta anlitade för strandhugg - och skymtar förut den smala passagen vid Käringöns ledfyr. På Käringön hade den optiska telegrafen en station under 1809 års krig. Nästa station norrut låg på kikarhåll vid Djurstens fyr. Tack vare denna kedja optiska stationer kande man snabbt sända meddelanden från Gävle i norr till Stockholm.
Snart siktar vi Dummelgrundets ledfyr och förmodligen också den stora bilfärjan, som trafikerar sundet mellan Öregrund och Gräsö glider fram mellan färjeläget och Dummelgrundet, och rundar Skatudden där man på babordssidan kan se ett fyrskepp mitt uppe på klipporna. Det är gamla Västra Banken, som blivit monument och erinrar om alla de Öregrundsbor, som en gång tjänstgjorde på fyrskeppen. Så har vi hamnen framför oss och det är bara att styra mot gästbryggan!