Öregrund - Roslagens pärla

n sommarkväll i Öregrund är något som man inte glömmer. Då kan man uppleva den svenska småstaden när den är som bäst. Man kan flanera på gator med namn som Pelikanbacken  och Neptunigatan, titta in över staketen och beundra välansade trädgårdar med vacka blomsterrabatter. I juni doftar det av kaprifol och syrénbuskarna blommar på nästan varje tomt.

Denna stad har alltid vänt ansiktet mot havet. Hamnen har i alla tider varit den plats kring vilket allt har rört sig. Så var det förr, så är det idag. Kring den lilla hamnen ligger affärer, serveringar och restauranger. I de gamla sjöbodarna förvarar man inte längre strömmingskaggar och tjärtunnor utan där säljs i dag hemslöjd, serveras pizza eller restaurangmat.

Här flanerar man längs den långa bryggan och tittar på båtlivet. På hamntorget träffar man bekanta, köper jordgubbar av torgförsäljaren eller slår sig ned på en bänk och tittar på folklivet.

Om man behöver handla finns det gott om affärer. De liggar alla inom bekvämt gångavstånd  från hamnen. Det finns också gott om restauranger. Ingen behöver gå hungrig i Öregrund.

Man är alltid nära vattnet i Öregrund. När man promenerar i staden öppnar sig det ena perspektivet efter det andra  mot vattnet, det breda sundet mot Gräsös låga skogssilhuett eller mot Grepens fria havshorisont.

Under några sommarveckor kan man få uppleva något sällsamt, nämligen den berömda solnedgången i havet. Öregrund är faktiskt den enda bebodda plats längs ostkusten, där man kan få se solen gå ned i havet.

En gång var Öregrund sjöfolkets stad. Förr låg segelskutorna tätt i hamnen. Snart sagt varje öregrundspojke blev sjöman, lots eller tog tjänst på fyrar eller fyrskepp. I dag är det nöjesbåtarna som har tagit över. Öregrunds gästhamn är en av de största på ostkusten, en välskött gästhamn med duschar och tvättmöjligheter. Det finns ca 80 gästplatser och omkring 8 000 gästbåtar besöker varje sommar staden.

Här kan båtfolket bunkra bränsle vid brygga och närmaste snabbköp ligger alldeles intill.

Idyllisk småstad

Havet och hamnen är två av Öregrunds sevärdheter. Den gamla idylliska småstadsbebyggelsen är den tredje.

Förmodligen är Öregrund en av landets bäst bevarade trästäder från 1800-talet.

Den enda byggnad, som står kvar sedan rysshärjningen 1719 är den gamla medeltidskyrkan. Andra stadsbränder har härjat sedan dess. De äldsta bevarade husen är från mitten av 1700-talet. Det är köpmanshus, sjökaptensgårdar och borgarhus, samt fiskarnas och sjömännens enklare stugor.

Öregrund var en så liten stad att den aldrig fick järnväg och därför blev det inte heller några industrier. Idyllen från sekelskiftet kom därför att bevaras.

Här har nämnts tre sevärdheter – havet, hamnen och den idylliska stadsbebvggelsen. Öregrund har också en annan tillgång, nämligen den klara, friska luften. När Oscar II besökte Öregrund 1892 menade han att inga bakterier kunde trivas i denna rena, stärkande luft.

I Öregrund sveper den friska vinden in från havsvidderna och inga industrier spyr ut rök och föroreningar. Det finns berömda luftkurorter på kontinenten, där man får betala dyrt för rätten att andas in ren, frisk luft. I Öregrund är luften helt gratis, liksom också förnöjelsen att titta på havet, hamnen och myllret av färggranna trähus och prydliga trädgårdar.