Badortsdagarna 2009

adortsdagarna är sommarens stora fest i Öregrund. I år firas de den 14 till 16 augusti och det blir för den tolfte gången. Det står ett nostalgiskt skimmer  över badortstiden - det var då den stora världen kom till den lilla Roslagsstaden, då damer i svepande långa klänningar och fantastiska hattar promenerade på gatorna och det var fest i parken.

Den som vill veta lite mer om badortstiden kan följa med på en guidad tur genom de gamla badortskvarteren på fredagskvällen den 14 augusti, då badortdsdagarna har sin inledning. Då har också Hembygdsgården öppet och det blir fest på Societetshuset - Cabaret Olrog "Samling vid pumpen."

Riktigt festligt blir det på lördagen. Då blir det gammaldags marknad på Rådhusgatan, allt medan en positivhalare låter höra sina toner och en poliskonstapel vankar omkring, allt medan en cyklist vinglar omkring på en hisklig höghjuling eller gycklare visar sina konster.

Det blir Marianne Pauhlson som håller invigningstalet från den stora scenen vid Turistbyrån och därefter följer det traditionella Badortsdoppet då djärva badare i baddräkter från svunna dagar kastar sig ut i den - förmodligen - kalla böljan. (Bilden: Lite uppmjukningsgymnastik brukar föregå morgondoppet).

Badortsdagarna är en fest med  massor med evenemang. Här skall vi bara berätta ett litet urval av vad som kommer att hända - det fullständiga programmet med  tider och platser kommer att finnas tillgängligt någon vecka före midsommar.

Det blir t ex många båtaktiviteter - veteranbåtar, skötbåtstävling, tipsrodd runt hamnen och tillfälle att pröva på att åka tändkulebåt. Ja, det är inte bara de veteranbåtsintresserade som får sitt. Det blir även en veteranbilsuppvisning.

Naturligtvis blir det en hel del underhållning från stora scenen. Så uppträder t ex barnkören Busungarna, Småländska Paviljongorkestern spelar. Lill-Bengt och Fredrik de Jounge spelar och sjunger Taube-låtar och det blir förstås prisutdelningar.

Biblioteket bjuder också på ett späckat program. Sven Bodin kåserar om Lubbe Nordström, det visas souvenirer från badortstiden och filmer från Öregrund på femtiotalet och från en tidigare föredragsserie om badortstiden, visas vykort m m.

Societetshuset var en gång badgästernas klubbhus och festsalong. Det är naturligtvis öppet Där serveras kaffe och hembakat bröd och Öregrunds Spelgäng underhåller.

Det gamla varmbadhuset revs för många år sedan men den gamla kurverksamheten lever upp igen - om också i lite mera begränsad omfattning - på Strandhotellet. Där kan man få njuta av hälsobringande massage och fotbad m m.

Det arrangeras också två guidade badortsvandringar under dagen. Guiden berättar och det blir också dramatiska inslag.

På eftermiddagen blir det en familjeföreställning på scenen vid fyrskeppet, Zillah och Totte, vinnarna av Talang-08.

Badortsdagarnas höjdpunkt är förstås den stora dräkt- och hattparaden. Då kan man få se damer i fotsida klänningar och fantastiska hattar och herrar, som svänger med promenadkäppen paradera genom stadens gator tillsammans med fiskare och fiskargummor, eller ännu bättre, delta själv. Leta fram farmors dräkt, morfars hatt eller sy själv! Alla som deltar får ett fint diplom!

(Bilden: Samling inför dräktparaden).

Lördagsprogrammet avslutas sedan med en konsert i kyrkan.

Badortsdagen är också barnens fest. Hembygdsgården är öppen hela lördagen och där får barnen snickra till styltor och delta i Pippijympa. Det blir också lådbilsrally och barnkarnevalen, festtåget från Hembygdsgården till Stora scenen. Den är för barn mellan 0-13 år. Prinsessa eller pirat? Det är bara att låta fantasin flöda - alla får pris!

Badortsdagarna avslutas på söndagen med en friluftsgudstjänst på Hembygdsgården. Småländska Paviljongorkestern spelar och det blir också kaffeservering.