Turistmålet Öregrund

är Öregrund blev kurort på 1880-talet så strömmade den tidens badgäster och turister till den lilla Roslagsstaden. Stadsborna flyttade till sina uthus och hyrde ut sina bostäder. Främlingarna kom tillbaka år efter år och Öregrund blev en av ostkustens mest populära turistmål.

Så är det än i dag. Den gamla sjöfartsstaden har ju allt det som brukar dra turister. Naturupplevelsen - havet och skärgården, samt trivselfaktorn - den idylliska, välbevarade småstadsbebyggelsen och hamnen med dess båtar och folkliv.

På kurortstiden kom turisterna med ångbåt. I dag kommer de med fritidsbåtar och bilar. Hit kommer det tusentals båtar varje sommar, många långt ifrån. Man ser ofta finska och tyska flaggor. Båtturisten kan förtöja i en av ostkustens största gästhamnar, tanka vid brygga och handla i ett stort snabbköp alldeles vid hamnen.

För husvagnsturister och campare finns den stora campingplatsen vid Gräsöbaden eller Sunnanö camping ett par kilometer från centrum.

Ingen behöver gå hungrig. Det finns många restauranger, barer och kaffeserveringar kring hamnen eller på bekvämt gångavstånd

Den populäraste badplatsen är Gräsöbaden, men vid själva Öregrund finns också det natursköna Tallparksbadet och badplatsen vid Sunnanöfjärden.

Från Badhusparken kan man beundra de praktfulla solnedgångarna - Öregrund är den enda plats på ostkusten där man kan se en solnedgång i havet.

Kung Oscar II besökte en gång Öregrund och skrev sitt namnchiffer på en av berghällarna vid Badhusudden. Då uttryckte han sin förundran över den härligt friska sjöluften, och den som vill andas ren och frisk havsluft kan fortfarande göra det i Öregrund. (Bilden: Havsutsikt från Tallparken).

Skulle man till äventyrs bli mätt på sol, bad och flanerande så är Öregrund också en bra utgångsplats för utflykter till omgivningarna.

Om vad skärgården har att erbjuda berättas på skärgårdssidorna.Vill man besöka Gräsön är det bara att ta färjan över. Den går en gång i halvtimmen. Det finns också möjligheter att ta sig Örskär - fråga på turistbyrån.

Grannstaden Östhammar är också väl värd ett besök. Där finns bland annat den trivsamma gågatan Drottninggatan, ett pittoreskt rådhus och en park med utsikt över Östhammarsfjärden. I Östhammar finns det också gott om affärer av alla slag.

De närliggande bruken kan vara värda ett besök. Det har funnits hundratals bruk i Sverige och Finland, och Engelbergs bruk i Västmanland har t o m klassats som tillhörande världsarvet. De uppländska bruken är främst kända för att många av de valloner, som värvades till Sverige på 1600-talet, kom att arbeta där. Som en parantes kan nämnas att flera av dessa valloner, som tröttnat på att slita för arroganta brukspatroner, i stället valde att bli köpmän eller skeppare i Öregrund.

Det närmaste bruket är Forsmark, som har en genuin bruksbebyggelse och en vacker engelsk park. Därtill ordnas också visningar av det moderna kärnkraftverket.

Dannemora gruva kan visa upp ett hisnande djupt gruvschakt. Här bröt man en gång världens bästa järnmalm, och järnet från Dannemora blev vida känt som Oreground iron. Besöker man gruvan kan man fortsätta till Österby bruk, som bl a har en gammal vallonsmedja.